poniedziałek, 3 grudnia 2012

Ciasto czekoladowo-kokosowe z nutką kawową

Ciasto czekoladowe to jedno z tych kulinarnych rozpust, które większość kobiet uwielbia. Ja oczywiście należę do tej grupy. Dużym plusem tych ciast jest fakt, że nie są bardzo skomplikowane i każdy posiadacz piekarnika spokojnie może je zrobić w domu. Zapach jaki roznosi się później w mieszkaniu dodatkowo potęguje niecierpliwość i chęć zjedzenia ciasta natychmiast! Zapraszam do spróbowania ciasta czekoladowego z kawową nutką :]

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
3/4 szklanki kakao
1/2 szklanki kokosu
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka kefiru
100 ml oleju
2 jajka
1 szklanka świeżo zaparzonej kawy
100g gorzkiej czekolady

Do dekoracji:
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
płatki kokosowe

W jednej misce mieszamy wszystkie sypkie składniki. Do drugiej miski wlewamy kefir i olej, wbijamy do nich dwa jajka i mieszamy. Płynne składniki łączymy z sypki i mieszamy. Dodajemy pokruszoną czekoladę i ponownie mieszamy. Do masy wlewamy jeszcze ciepłą kawę i dokładnie łączymy ze sobą składniki. Masa będzie dość płynna. Przelewamy ciasto do dwóch małych keksówek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 45 minut. Przed wyjęciem ciasta należy sprawdzić wykałaczką czy jest upieczony w środku.
Jeśli patyczek jest suchy wyciągamy ciasto i zostawiamy je do przestygnięcia.
Do małego rondelka wrzucamy pokruszoną czekoladę oraz masło. Mieszamy aż się dokładnie rozpuści. Można dodać odrobinę mleka, jeśli uznamy, że polewa jest zbyt gęsta. Przygotowaną polewę nakładamy na wierzch ciast. Posypujemy płatkami lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Moje smaki! Musi być przepyszne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada, kokos i kawa mmm lubię to! =)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto stało się moim ukochanym ciastem zawsze poprawiającym humor :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj