piątek, 30 grudnia 2011

Placek Leszczyńskiego

 Moim zdaniem trudno jest pobić to ciasto w kwestii smaku - zawsze królował na święta i raczej trudno go będzie zdetronizować. Ciasto to znane jest też jako Pani Walewska albo Pychotka (różni się tylko masą).

Składniki na 2 ciasta:
400 g mąki
4 żółtka jaja
3 łyżki cukru pudru
pół opakowania cukru waniliowego (tego z prawdziwą wanilią ;)
1 margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu

Składniki na masę bezową:
2 x 2 białka jaja
2 x 80 g mielonych orzechów włoskich
2 x 100 g cukru pudru

Składniki na masę czekoladową:
1 szklanka budyniu czekoladowego (zrobić wg przepisu na opakowaniu)
1 kostka miękkiego masła
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka

Dodatkowo:
2 x 100 g rodzynek
powidło śliwkowe

Ugniatamy ciasto ze wszystkich składników, z tym,że białka oddzielamy do dwóch osobnych miseczek (będziemy ubijać 2 piany) a żółtka dajemy do ciasta. Wkładamy ciasto na godzinę do lodówki, po czym dzielimy je na 2 części. Jedną część włożyć z powrotem do lodówki ,a drugą rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach około 25 x 35 cm. Ciasto posmarować połową powideł, posypać 1 porcją rodzynek. Ubić sztywną pianę z białek i cukru, następnie dodać porcję orzechów i delikatnie wymieszać. Orzechową masę rozprowadzić na cieście przykrytym powidłem, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 15-20 minut. Z drugim ciastem robimy tak samo. Kiedy ciasta się upieką i wystudzą robimy masę czekoladową. W małym rondelku roztapiamy czekoladę z mlekiem. W drugim rondelku robimy budyń wg przepisu na opakowaniu. Kiedy budyń i czekolada się wystudzą, miksujemy je z masłem. Całą gotową masę kładziemy na pierwszym placku, po czym przykrywamy ją drugim plackiem. Gotowe ciasto wsadzić do lodówki i najlepiej jeść na drugi dzień (z praktyki wiem, że się wytrzymać nie da i część ciasta zniknie od razu :] ).

2 komentarze:

  1. zrobiłam reeeeeeweeeelacja uwielbiam smak powideł z rodzynkami, szczerze polecam, a orzechowa beeeeza .... mniam ;D nie mogę się doczekać jak je zaserfuje dzisiaj gościom ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie się cieszę, że tak posmakowało :)

      Usuń

Drukuj