środa, 19 grudnia 2012

Warstwowa sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa jest jednym z podstawowych dań na bożonarodzeniowym stole. Taka wersję sałatki jadłam kiedyś u mojej bratowej. Jest przepyszna i polecam ja każdemu. Nie jest trudna w przygotowaniu, a efekt końcowy nie tylko jest smaczny, ale również cieszy oko ;) 

Składniki:
6 podwójnych filetów śledziowych w zalewie octowej
2 duże ziemniaki
1 duża marchewka
1 burak ćwikłowy
3 jajka
4 łyżki majonezu
1 mały jogurt naturalny
natka pietruszki
sól, pieprz

2 ziemniaki  i marchewkę gotujemy w łupinkach w jednym garnku, a w drugim buraka. Po ugotowaniu odcedzamy warzywa i zostawiamy do przestudzenia. Gotujemy na twardo 3 jajka.
Wystudzone warzywa obieramy z łupinek i ścieramy na tarce na najgrubszych oczkach, każde warzywo oddzielnie. Ugotowane jajka również ścieramy, ale osobno białka i osobno żółtka.
W małej miseczce mieszamy ze sobą majonez, jogurt, sól i pieprz. 
Z filetów śledziowych ściągamy skórkę i kroimy rybę na małe plasterki.
Do przygotowanej na sałatkę miski układamy składniki.
Na dno układamy śledzie,
następnie ziemniaki - przyprawiamy je sola i pieprzem,
polewamy ziemniaki sosem majonezowym,
układamy równo marchewkę - przyprawiamy ja solą i pieprzem,
następnie układamy białka jajek,
polewamy sosem majonezowym,
układamy równo buraczki - przyprawiamy solą i pieprzem,
całość przykrywamy resztą sosu majonezowego,
wierzch posypujemy startymi żółtkami oraz natka pietruszki.
Gotowa sałatkę chowamy do lodówki i wyciągamy przed samym podaniem.
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj