środa, 12 grudnia 2012

Kurczak zapiekany z warzywami i kuskusem

Nie często robię danie z kuskusem i się zastanawiam dlaczego? To taki fantastyczny dodatek do warzyw i do mięsa, nie wymaga gotowania, jest szybki w przygotowaniu. Same plusy. Muszę zdecydowanie częściej go przyrządzać :] Poniżej moja propozycja na zapiekankę z kuskusem.

Składniki:
350 g filetów z kurczaka
1/2 brokuła
7 pieczarek
1 marchewka
1/2 opakowania kuskusu
kostka rosołowa rozpuszczone w 400 ml wrzątku
oliwa
sól, pieprz, ostra papryka

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę i przyprawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przysmażamy na niej kurczaka.
Piekarnik nastawiamy na 200 C.
Do naczynia żaroodpornego wrzucamy podsmażone mięso. Na nie wrzucamy pokrojone różyczki brokuła, następnie startą na tarce marchew i kolejno pokrojone pieczarki. Zalewamy całość 1 szklanką wody i przykrywamy naczynie pokrywką. Jeśli nie mamy naczynia z pokrywką, możemy przykryć naczynie folia aluminiową. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę, posypujemy warzywa kuskusem, zalewamy rosołkiem (z kostki rosołowej), zamykamy i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj