poniedziałek, 25 lutego 2013

Czekoladowy tort z różyczkami - z wiśniami i mascarpone

Babcia mojego męża obchodzi dziś 82 urodziny! Piękny wiek i trzeba go porządnie uczcić. Zrobiłam dla babci tort. Ponieważ jubilatka uwielbia wiśnie, tort był w smaku inspirowany tortem Szwarcwaldzkim. Do nasączania nie używałam likieru amaretto, tylko syrop o smaku amaretto, dlatego jeśli nie macie przeciwwskazań do użycia odrobiny alkoholu, warto użyć likieru. Tort w smaku jest pyszny, nie za słodki, nie jest mulący. A jego wizualna oprawa sprawiła, że babci było szkoda go kroić :]

Składniki na ciasto:
 6 dużych jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
3 łyżki kakao
1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy 
sól

Składniki na masę masę mascarpone:
200 ml śmietanki kremówki
500 g serka mascarpone
100 g cukru pudru

Składniki na masę czekoladową:
400 g masła
3 tabliczki gorzkiej czekolady
2 tabliczki mlecznej czekolady
70 g cukru pudru
30 g kakao
60 ml amaretto lub syropu o smaku amaretto

Dodatkowo:
200 g nutelli
1 opakowanie mrożonych wiśni
1 kieliszek amaretto lub syropu o smaku amaretto
sok z rozmrożonych wiśni

Wiśnie wyciągamy z zamrażarki, wkładamy na sitko i zostawiamy do rozmrożenia - tak postawić sitko by sok skraplał nam się do miski - przyda się do nasączania biszkopta.
Nastawiamy piekarnik na 180C.
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Do miski przelewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i wbijamy ponownie do uzyskania sztywnej piany. Dodajemy do piany żółtka i chwileczkę ubijamy (30 sekund).
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i kakao. Dodajemy do ubitych jajek, delikatnie łącząc składniki ze sobą. Do ciastka dodajemy oliwę. Delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (kształt dowolny, ciasto wystarcza na okrągłą tortownicę o średnicy o 26 cm) i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto już się upiekło. Jeśli patyczek jest suchy wyciągamy ciasto i zostawiamy do przestygnięcia.
W miseczce ubijamy śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
Sok z wiśni mieszamy z 1 kieliszkiem amaretto.
Nutellę podgrzewamy przez chwilkę - NIE GOTUJEMY!
Biszkopt kroimy na 3 krążki.
Pierwszy krążek nasączamy 1/3 soku z wiśni i amaretto. Następnie smarujemy 1/3 porcji nutelli. Później układamy na cieście 1/2 porcji wiśni tak, by więcej było ich na środku, ale omijamy krawędź tortu. Przykrywamy je masą z mascarpone.
Całą czynność powtarzamy z drugim krążkiem.
Układamy na torcie 3 krążek. Nasączamy go 1/3 soku z wiśni i amaretti i smarujemy 1/3 porcji nutelli. Następnie cały tort dokładnie smarujemy całą masą z serka mascarpone.
Wkładamy tort do lodówki.
Czekoladę gorzką i mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy amaretto i ucieramy. Kolejno wrzucamy kakao i ponownie ucieramy. Na sam koniec dodajemy porcjami czekoladę i ucieramy. Masę wkładamy do lodówki na 15 minut.
Przekładamy masę czekoladową do rękawa cukierniczego lub szprycy zakończonych tylką w kształcie gwiazdki.
Wyciągamy tort z lodówki.
Dekorujemy go różyczkami - wyciskamy ze szprycy masę czekoladową dotykając ciasta i przesuwamy go wokół wyciśniętego punktu dookoła zgodnie ze wskazówkami zegara. W ten sposób ozdabiamy cały tort różyczkami. Następnie w środek każdej różyczki wkładamy 1 ziarenko srebrnej posypki.
Smacznego!

22 komentarze:

  1. Bardzo Wam dziękuje :] widać, że mój wysiłek nie poszedł na marne :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pięknie ozdobiony! Też bym pewnie ociągała się z krojeniem, byle jeszcze na niego popatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie czekolady i wiśni t przepyszny klasyk. A dekoracja fantastyczna - robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wcale się nie dziwię że Babcia nie chciała go kroić , też bym nie mogła :) bo jest przepiękny

    OdpowiedzUsuń
  5. za sto lat może się nauczę tak dekorować; nawet się nie porywam, bo mi morale spadnie :D:D piękny, gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  6. tort rozkoszny jest :) dekoracja piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie!!!!! do biszkoptu nie dajemy proszku do pieczenia!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tu sprawa jest dyskusyjna, otóż nie dodaje się proszku do pieczenia do biszkoptów ubijanych na parze, natomiast do zwykłego biszkoptu możemy, mało tego proszę spytać jakiegoś zawodowego cukiernika, czy robi biszkopty czekoladowe bez proszku. Ręczę, że będzie nie lada problem ze znalezieniem.

      Usuń
  8. Można wiedzieć jakiej końcówki trzeba u do tych różyczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam tylki Wiltona nr 21 ->http://cafe-chocolate.pl/770-1328-thickbox/wilton-tylka-nr-21-otwarta-gwiazdka-kwiatek.jpg

      Usuń
  9. Tort piękny i pewnie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tort wykonałam na moje urodziny, wyszedł przepyszny! wiśnie, krem mascarpone i czekoladowa dekoracja świenie współgrały, dopełnieniem była nutella :))) Proszę uwazac na temperaturę kremu maślanego z czekolada. Za długo przetrzymałam w lodówce i nie mogłam dekorować :) postał chwile w temperaturze pokojowej i było ok.
    Polecam dla łasuchów!

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy wiśnie mogą być ze słoika

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy wiśnie mogą być ze słoika

    OdpowiedzUsuń

Drukuj