Składniki na 2 bezy:
6
białek
300
g cukru
2
łyżki cukru brązowego
1
łyżeczka białego octu winnego
½
szklanki mielonych orzechów włoskich
szczypta
soli
garść
suszonych daktyli
1
łyżeczka mąki
Składniki
na krem:
250
g mascarpone
250
ml śmietany kremówki 30%
200
g masy krówkowej
50 g miękkiego masła
50 g miękkiego masła
1
łyżka cukru pudru
1
szklanka mielonych orzechów włoskich
garść
daktyli
Pieczenie
bezy zaczynamy od przygotowania papieru do pieczenia. Rozkładamy papier na
blacie i odrysowujemy dwa koła o średnicy tortownicy. Następnie papier wyłożyć na
dużej blaszce.
Piekarnik
nastawiamy na 180C.
Daktyle
do bezy kroimy na małe kawałki i posypujemy je mąką. Dokładnie mieszamy –
dzięki temu nie zlepią nam się w cieście.
Białka
wlewamy do suchej miski, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
1 łyżeczkę octu, a następnie – cały czas miksując - wsypujemy po 1 łyżce cukru. Gdy już cały cukier
znajdzie się w misce ubijamy do chwili, gdy piana będzie sztywna i po
odwróceniu miski dnem do góry nie spadnie. Następnie dodajemy pokrojone daktyle
i zmielone orzechy, mieszamy BARDZO delikatnie, dzielimy ciasto na dwie części
i wykładamy na przygotowany wcześniej papier.
Wstawiamy
bezy do nagrzanego do piekarnika, po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę
do 140C i pieczemy 1,5 godziny. Po tym czasie, wyłączamy piekarnik, otwieramy
lekko drzwiczki i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Do
jednej miski wykładamy serek mascarpone, miękkie masło i masę krówkową, mieszamy trzepaczką na
gładką masę. W drugiej misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Następnie
dodajemy ubitą śmietanę do masy mascaropne. Na koniec dodajemy posiekane daktyle
i zmielone orzechy i mieszamy.
Na
jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzamy przygotowany krem zostawiając
sobie troszkę kremu na górną bezę. Przykrywamy drugim krążkiem. Resztę kremu
wykładamy delikatnie na górną bezę – nie można dociskać za bardzo, gdyż beza
może nam pęknąć. Następnie posypujemy wierzch kakao i dekorujemy kawałkami
daktyli.
wygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńI taki jest, znika niestety za szybko :]
UsuńNie da się czytać tego font'a.
OdpowiedzUsuńNaprawdę? pomyślę nad ewentualną zmianą, nikt wcześniej się nie skarżył. Dziękuje za uwagę :]
UsuńUwielbiam Dacqouise, najtrudniejsze jest suszenie bezy. Nie zawsze się udaje. Zgadzam się z wpisem powyżej na temat czcionki - zalecam zmianę na coś niedrukowanego.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten tort, muszę go znowu zrobić, bo naprawdę powala smakiem. Twój wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńA sądzicie, że byłby dobry taki tort z biszkoptem orzechowym zamiast bezy? Jestem początkująca w kuchni, biszkoptu troszkę boję się robić, a szykuję tort na urodziny Mamy. Krem za to wygląda super i raczej nie jest skomplikowany. Może by pasował?
OdpowiedzUsuńPowinno być dobre. Pamiętaj tylko, żeby przed nałożeniem masy nasączyć biszkopt :]
Usuńa te bezy są całkiem wysuszone czy się lekko ciągną ?
OdpowiedzUsuńsuche są i chrupiące. nie ciągną się.
Usuńtorcik sprawdzony i pyszny ,polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuńDzięki :]
UsuńWyszedl pyszny, ale beza sie nie wysuszyla do konca i troche sie ciagnie, ale to pewnie wina mojego gownianego piekarnika. Przepis polecam!!!
OdpowiedzUsuń