czwartek, 6 grudnia 2012

Mikołajkowe babeczki o smaku piernika z konfiturą z czarnej porzeczki

Dziś Mikołajki. Duża część osób na szybkiego będzie szukać prezentów dla kogoś bliskiego. Producenci skarpet i piżam liczyć będą dziś zyski. U mnie w domu nie ma aż takiej tradycji dawania sobie prezentów na Mikołajki. Zazwyczaj tego dnia dostawaliśmy słodycze. Z moim mężem też nie dajemy sobie prezentów w ten dzień - czekamy na Wigilię i wtedy wręczamy sobie prezenty :]
Mikołajki są więc dla mnie dniem obdarowywania ludzi słodkościami - w tym roku są to babeczki :]

Składniki (na 10-12 babeczek):
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
3 łyżki kakao
150 g cukru
2 jajka
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
10 łyżek oleju
6 łyżek płynnego miodu
opakowanie serka mascarpone
cukier puder
słoik konfitury z czarnej porzeczki
barwniki spożywcze

Nastawiamy piekarnik na 180C.
Do większej miski wrzucamy jajka, jogurt, olej i miód i mieszamy. Do mniejszej miski wszystkie sypkie składniki i mieszamy. Następnie sypkie składniki dodajemy do mokrych i mieszamy dokładnie, aż uzyskamy jednolitą masę. Foremki do babeczek wykładamy papilotkami. Do każdego otworu nakładamy łyżką ciasto tak do połowy wysokości. Następnie nakładamy na nią łyżeczkę konfitury porzeczkowej (może być również powidło śliwkowe) i przykrywamy je łyżeczką ciasta.
Przygotowane babeczki pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski wrzucamy serek mascarpone i dodajemy odrobinę cukru pudru. Mieszamy dokładnie. Część serka przekładamy do małej miseczki i dodajemy do niej czerwony barwnik spożywczy. Dekorujemy babeczki.
Smacznego!

2 komentarze:

Drukuj