poniedziałek, 2 lipca 2012

Pieczony łosoś z pieczarkami

Uwielbiam ryby: łososie, dorsze, pstrągi...smażone, pieczone, grillowane czy też wędzone. Ryby są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jeśli uda nam się kupić świeżą rybę a nie mrożona, wystarczy ja tak naprawdę pokropić sokiem z cytryny, dodać pare przypraw które mamy w domu, wsadzić do piekarnia i po chwili mamy zdrowy posiłek, który nie "śmierdzi rybą".

Składniki:
ok. 400 g filetu z łososia
500 g pieczarek
1 pęczek natki pietruszki
czosnek
cytryna
oliwa
sól
pieprz

Pieczarki myjemy i kroimy na małe kawałeczki. Łososia myjemy, nacieramy solą, pieprzem i polewamy sokiem z cytryny. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy pieczarki, wyciskamy na nie czosnek, mieszamy. Na pieczarki układamy łososia i posypujemy go natką pietruszki. Wsadzamy całość do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 45 minut. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba łososia w takim wydaniu jeszcze nie miałem okazji jeść, ale nie jest powiedziane, że nie będę. Ja także jestem zdania, że doskonale sprawdzają się przepisy z https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdzie można znaleźć całą masę najróżniejszych przepisów na dania z łososiem.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj