środa, 28 listopada 2012

Puszysty sernik mascaropne z chili

Przepis na ten sernik widziałam w kanadyjskim programie "Bitchin' Kitchen". Uwielbiam go oglądać, prowadząca Nadia jest przezabawna, nietuzinkowa i jej przepisy są również niecodzienne. Przepis troszkę przerobiłam, ze względu na to, że niektóre składniki były dla mnie niedostępne. W przepisie Nadia użyła papryczki habanero, ja zamieniłam ją na płatki chili. Kolejną zmiana były marynowane kwiaty hibiskusa - u mnie w przepisie zamienione na suszona żurawinę.
Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy, po dodaniu chili skosztujcie masę serową - powinna być trochę za bardzo ostra, podczas pieczenia trochę ostrości ucieka ;)

Składniki na spód:
140 g kakaowych herbatników
1/4 szklanki stopionego masła

Masa sernikowa:
2 szklanki twarogu sernikowego
1 szklanka serka mascaprone
1 szklanka cukru
5 jajek
4-5 limonki
3-6 łyżki płatków chili
3 łyżki cukru
1 łyżeczka białego octu winnego

Sos:
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
2 limonki
garść suszonych żurawin

Piekarnik nastawiamy na 190C.
Herbatniki drobno kruszymy - wrzucamy do miski i kruszymy wałkiem lub też przesypujemy do foliowego worka i przejeżdżamy po nim wałkiem. Kiedy mamy już pokruszone herbatniki dodajemy do niech stopione masło i mieszamy. Następnie przesypujemy je do tortownicy i rozkładamy równomiernie na dnie.
Wsadzamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 175C.
Oddzielamy białka od żółtek jaj.
Do dużej miski wrzucamy żółtka i 1 szklankę cukru. Ucieramy na biała gładka masę. Następnie dodajemy skórkę otartą z 1 limonki oraz sok z limonek (ok. 1/4 szklanki). Mieszamy. Dodajemy do masy twarożek sernikowy oraz serek mascarpone. Delikatnie mieszamy. Dodajemy chili. Kosztujemy czy jest wystarczająco ostre - powinno być bardziej ostre, gdyż podczas pieczenia straci trochę na ostrości.
Do mniejszej miski wlewamy białka jaj. Ubijamy je na sztywna pianę. Następnie dodajemy 3 łyżki cukru i ponownie ubijamy. Na koniec ubijania wlewamy 1 łyżeczkę octu. Ubita piane dodajemy do masy serowej. Łączymy wszystkie składniki delikatnie mieszając łyżką.
Przekładamy masę serową na upieczony herbatnikowy spód i rozprowadzamy ją równomiernie.
Bierzemy większą formę lub brytfankę. Wykładamy ją dokładnie folia aluminiową. Następnie to tak przygotowanej formy wkładamy tortownice z sernikiem. Następnie do przestrzeni między tortownicą a brytfanką wlewamy wrzątek do mniej więcej połowy wysokości tortownicy.
Pieczemy 1,5 godziny. Później wyciągamy ciasto z piekarnika i brytfany i zostawiamy na blacie do całkowitego wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie chłodnę wstawiamy je do lodówki na dobę.
Na drugi dzień do małego rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier oraz sok z limonek oraz suszoną żurawinę i gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy ognień i gotujemy przez 15 minut.
Kroimy kawałek sernika, polewamy go sosem i delektujemy się smakiem :]
Smacznego!

2 komentarze:

Drukuj