Święta minęły i przed nami za parę dni Sylwester i Nowy Rok. Nie należę do osób, które lubią hucznie obchodzić tą noc. Na pewno wpływ na to ma fakt, że zazwyczaj 31 grudnia oboje jesteśmy w pracy, a po pracy nie mamy już tyle energii na imprezowanie do białego rana. W tym roku również Sylwester w pracy, później idziemy na randkę! Randka w Sylwestra z mężem? czemu nie :] Najpierw obiad, później kino, a jak wytrzymamy do 12 w nocy to i fajerwerki! Idealna randka.
Moja przyjaciółka zaręczyła się w Sylwestra. Uważam, że jej narzeczony (Dariusz B. ;P) super to sobie wymyślił - w każdą rocznicę zaręczyn mają darmowe sztuczne ognie :]
Jeśli w Sylwestra planujecie domówkę, proponuję wam prostą tartę ziemniaczaną z brokułami. Nie jest trudna w wykonaniu, pyszna na ciepło i na zimno i do tego jest sycąca ;)
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 brokuł
8 małych lub 4 średnie ziemniaki
100 g startego sera cheddar
50 g sera z niebieską pleśnią
1 mały jogurt naturalny
1 jajko
20 g stopionego masła
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy śmietanę, pieprz, sól oraz gałkę muszkatołową. Dokładnie ugniatamy ziemniaki na puree. Następnie dodajemy do masy starty cheddar, pokruszony ser pleśniowy i jajko. Dokładnie mieszamy.
Piekarnik nastawiamy na 225C.
Różyczki brokuła blanszujemy w gotującej się wodzie przez 5 minut. Po tym czasie odcedzamy je i przekładamy do miski z zimną wodą. Ponownie odcedzamy.
Formę na tartę wykładamy ciastem francuskim tak, by brzegi wystawały nieco poza formę. Na ciasto wylewam masę ziemniaczaną i wyrównuję szpatułką. Na masę wykładam różyczki różyczki brokuła. Następnie za pomocą pędzelka smaruję brokuły oraz wystające ciasto roztopionym masłem.
Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.
Po tym czasie wyjmujemy tartę i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Można jeść na ciepło, jak również na zimno. Smacznego!
Brokuły na tarcie z ciast francuskiego to zdecydowanie dobre połączenie :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, a jeszcze jak do tego dołożyć ziemniaczane puree z serem - niebo w gębie!
OdpowiedzUsuń