poniedziałek, 17 grudnia 2012

Delikatny serniko-makowiec z mascarpone

Odliczanie dni do świąt już dawno rozpoczęte. Za parę dni nasze mieszkania i domy zaczną pachnieć wypiekami. U mnie święta nie mogą się obejść bez makowca i sernika. W tym roku postanowiłam połączyć te dwa ciasta w jedno i pierwszy raz upiec serniko-makowca. Opłacało się, ciasto jest przepyszne!

Składniki na masę makową:
250 g niebieskiego maku
75 g masła
75 g cukru
1 łyżka miodu
laska wanilii
1 szklanki mleka
1 żółtko
100 g bakalii (rodzynki, figi, morele, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie)
1/2 szklanki płatków kokosowych
2 jajka
100 g gorzkiej czekolady
Składniki na masę serową:
250 g serka mascarpone
250 g twarożku sernikowego
250 g słodzonego mleka zagęszczonego
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g białej czekolady
1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
kakao
posypka

Gotujemy szklankę mleka. Do miski wsypujemy mak., wrzucamy do niego przeciętą wzdłuż laskę wanilii i zalewamy gorącym mlekiem. Po godzinie przelewamy mak na duże sitko.
Wyciągamy z maku laskę wanilii, jeśli pozostały w niej ziarenka to należy je wyskrobać i dodać do maku. Mak mielimy w maszynce 3 razy. Dużą patelnię kładziemy na gazie, dodajemy masło, cukier, miód, zmielony mak i podprażamy wszystko. Po 10 minutach dodajemy pokrojone bakalie, 1 żółtko i mieszamy. Ściągamy masę z ognia i zostawiamy do przestudzenia.

Piekarnik nastawiamy na 180C.
Do masy makowej dodajemy płatki kokosowe, 2 jajka i roztopiona gorzką czekoladę i dokładnie mieszamy.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią masę makową i wygładzamy. Wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Do dużej miski wrzucamy serek mascarpone, twarożek sernikowy, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy składniki. Następnie dodajemy mleko zagęszczone, jajka oraz roztopioną białą czekoladę. Mieszamy masę dokładnie.
Wyciągamy makowiec z piekarnika. Na wierzch wlewamy masę serową i wkładamy do piekarnika na godzinę. Po tym czasie, przy pomocy patyczka sprawdzamy czy sernik jest upieczony. Jeśli tak wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Po wyjęciu serniko-makowca z piekarnika posypujemy go kakao oraz posypką. 
Smacznego!   
 

3 komentarze:

  1. wygląda przepysznie, mam ochotę się skusić i upiec taki serniko-makowiec:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż stwierdził, że najlepszy jaki jadł, a jest sernikożercą koneserem ;)

      Usuń

Drukuj