poniedziałek, 11 marca 2013

Sałatka warstwowa - meksykański król imprezy

Uwielbiam w weekendach to, że można na spokojnie spotkać się z przyjaciółmi. Nie trzeba patrzeć na zegarek, że już czas wracać do domu, bo rano musimy wstać o 5:30. Spokojnie mija czas, a Ty możesz się  bawisz. Warto zadbać o jedzenie na imprezie. Jestem stanowczą przeciwniczką imprez, na których królują chipsy i paluszki. Wystarczy trochę pokombinować, by zrobić przekąski, za które zapłacimy nawet mniej niż za te wielkie paczki pełne chrupiących zabójców zdrowia i figury ;)
Dziś polecam Wam warstwową sałatkę zwaną Meksykańskim Królem Imprezy. Spróbujcie, a nie pożałujecie!

Składniki:
500 g mielonego mięsa wieprzowego
1 czerwona cebula
1/2 kapusty pekińskiej
3 pomidory
500 g pieczarek
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasolki
200 g startego żółtego sera
4 łyżki koncentratu pomidorowego
6 łyżek majonezu
1 mały jogurt naturalny
1 mała paczka chipsów tortilla (np. Chili con carne)
pieprz i sól
oliwa

Drobno siekamy cebulę.  
Na patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej mielone mięso. Dodajemy do niego cebulę i koncentrat pomidorowy. Podsmażamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na drugiej patelni smażymy na oliwie pokrojone pieczarki.
Pomidory parzymy w gorącej wodzie, następnie obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę.
Do dużej przeźroczystej miski wrzucamy poszatkowaną kapustę pekińską.
Następnie na niej układamy pokrojone pomidory, na nie podsmażone mięso. Następnie nakładamy podsmażone pieczarki, kukurydzę i czerwoną fasolę.
Jogurt mieszamy z majonezem, przyprawiamy sola i pieprzem.
Wylewamy sos równomiernie na sałatkę.
Posypujemy startym serem.
Układamy chipsy przy krawędzi sałatki tworząc koronę. Resztę chipsów kruszymy i posypujemy na wierzchu.
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Robiłam ją kiedyś, jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię ją na imieniny moich rodziców w weekend

    OdpowiedzUsuń
  3. Była cudowna! :) i jaka ładna miska... ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. aż ślinka cieknie. Smakowity przepis na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapowiada się pyszna imprezka,jutro ją robię,dobrze że w Lidlu są dostępne chipsy meksykańskie,do sałatki jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobra!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest bardzo dobra, jednak zmieniłabym w niej sos bo jest dość nijaki. Dodałabym czosnkowy lub jakiś inny ostry sos :) dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj