poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Sałatka z roszponką i camembertem

Ciesze się bardzo, że wiosna już zawitała. Już za chwilę w sklepach będzie coraz więcej świeżych owoców i warzyw - sałaty, pomidory :] W oczekiwaniu na te specjały polecam Wam kolejną sałatkę :]

Składniki (na 2 porcje):
2 serki camembert
250-300 g roszponki
1 duża pomarańcza
garść orzechów włoskich
jajko
bułka tarta
olej
sos winegret (gotowy, w proszku lub można zrobić samemu)

Przygotowujemy camembert według mojego przepisu. Obieramy pomarańczę ze skórki, a następnie pozbawiamy ją białych błonek, starając się zachować jak największe kawałki (ja odkrawam nożem zewnętrzne błony a następnie delikatnie wycinam cząstki pomarańczy.
Na talerzu układamy opłukana roszponkę, dodajemy pomarańczę, posypujemy pokruszonymi kawałkami orzechów i polewamy sosem winegret. Na sama górę kładziemy smażony ser.
Jeśli ktoś nie lubi smażonego sera, można camembert pokroić na kawałki i podać jako przystawkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj