W tym roku postanowiłam zrobić babkę według nowego przepisu. Znalazłam go na portalu www.kwestiasmaku.pl. Babka wyszła przepyszna, a polewa jest NIEZIEMSKO idealna jeśli chodzi o smak i konsystencję :]
Składniki na ciasto:
130 g białej czekolady połamanej na kawałki
80 g masał
8 łyżek cukru
3 jajka
40 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych migdałów
2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy
Składniki na polewę:
150 g białej czekolady
1/3 szklanki śmietany kremówki 36%
1 łyżka soku z pomarańczy
Do miski wrzucamy czekoladę i masło. Miseczkę wsadzamy do garnka z gotującą się wodą i rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Jak już uzyskamy płynną masę maślano-czekoladową dodajemy cukier i żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Ubijamy pianę z białek i następnie dodajemy je delikatne do masy. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową. Masę przekładamy do formy na babkę i pieczemy w 180C przez ok. godzinę.
Do miseczki wrzucamy czekoladę, wlewamy śmietankę i sok z pomarańczy. Miseczkę ustawiamy w garnku z gotującą się wodą, mieszamy aż uzyskamy płynną masę. Wyciągamy z garnka i wstawiamy do lodówki żeby szybciej stężała.
Kiedy babka się upiecze i ostudzi wyciągamy ją z formy, a następnie oblewamy polewą czekoladową.
Smacznego!
urocza baba
OdpowiedzUsuńchoc ja do baby nie mam reki bo zawsze wychodzi mi z zakalcem :/
ale wtym roku jest idealna! tyle ze prosto z cukierni :P
wesolego alleluja
Ja kocham piec i każde nowe wyzwanie kulinarne jest dla mnie niczym otwieranie prezentów :D
OdpowiedzUsuńTa babka po upieczeniu troszke mi opadła, i wywołała tym lekką panikę, ale na szczęście po ukrojeniu okazało się że wszystko gra!
Wszystkiego dobrego i udanej babki w przyszłym roku!!! (i to takiej nie z cukierni ;)
pięknych
OdpowiedzUsuńŚwiąt
posypanych cukrem pudrem