piątek, 20 kwietnia 2012

Tagliatelle z krewetkami

Piękną mamy dziś pogodę - świeci słońce i jest ciepło. Mam ochotę usiąść w ogrodzie, poczytać książkę a później zjeść coś pysznego i lekkiego, co przypomni, że wakacje już coraz bliżej. Krewetki. Uwielbiam je i kojarzą mi się z wakacjami we Włoszech i Hiszpanii.

Składniki:
1 opakowanie makaronu tagliatelle pełnoziarnistego
300 g mrożonych krewetek tygrysich
1 puszka pomidorów
1 mozzarella
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
oliwa
sól, pieprz

W garnku gotujemy makaron al dente. Krewetki rozmrażamy i wysuszamy na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojony czosnek. Wrzucamy pomidory z puszki, dodajemy sól, pieprz i dusimy przez 3 minuty. Następnie dodajemy do sosu krewetki i dusimy kolejne 5 minut. W między czasie odcedzamy makaron. Do sosu wrzucamy pokrojoną mozzarellę oraz natkę pietruszki. Mieszamy delikatnie, następnie łączymy z makaronem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj