Przez okres świąteczny prawie 3 doby spędziłam w kuchni, w dodatku końca obżarstwa nie było widać, więc dziś mam chwilowy wstręt do gotowania (ale powinno mi przejść za góra dwa dni :) W związku z tym potrzebne mi było danie szybkie i pożywne - żebym nie musiała za chwile do kuchni wracać :]
Składniki:
1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego typu penne
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 małe cukinie
50 g sera pleśniowego rokpol
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
łyżka oliwy
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią szpinak i dusimy na małym ogniu. Kiedy będzie już całkowicie rozmrożony, dodajemy pokrojone w kosteczkę czosnek oraz cukinie. Wszystko razem dusimy pod przykryciem, aż cukinia zacznie robić się miękka. Dodajemy następnie pokruszony ser pleśniowy, mieszamy, kosztujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron ugotowany al dente odcedzamy, a następnie wrzucamy do garnka. Do makaronu wlewamy zielony sos, mieszamy i podajemy na talerzu. Wierzch można posypać startym serem.
Smacznego!
Właśnie skończyłam przygotowania i zjadłam ze smakiem!! Pycha!! Dla mnie 2 ząbki czosnku do takiej ilości szpinaku to zdecydowania za mało, ale to kwestia gustu. ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :]
OdpowiedzUsuń