środa, 18 kwietnia 2012

Zapiekanka z bakłażanem

Uwielbiam zapiekanki ziemniaczane. Taka zapiekanka nie jest wymagająca - ziemniaki w praktycznie każdej kuchni się znajdą, a do tego wszystko co znajdziemy w lodówce. Najlepiej kiedy mamy świeże warzywa, ale i bez nich zapiekanka wyjdzie smaczna i sycąca. Gorąco polecam zapiekankowe eksperymenty :]

Składniki:
1 bakłażan
2 pomidory
350 g brokułów
4 duże ziemniaki
1 opakowanie mini mozzarelli
1 jajko
szklanka mleka
2 ząbki czosnku
100 g sera żółtego
sól, pieprz, zioła prowansalskie
oliwa

W dwóch garnach gotujemy osoloną wodę.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki. Następnie wrzucamy je do wrzątku i gotujemy niecałe 10 minut, aż zaczną mięknąć.
Brokuły kroimy na różyczki i wrzucamy do drugiego garnka z wrzątkiem. Blanszujemy je przez 5 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200C. Myjemy bakłażana, a następnie kroimy go na plasterki. Blachę wykładamy pergaminem, polewamy go oliwą i rozsmarowujemy cienką warstwą, solimy i dopiero kładziemy obok siebie kawałki bakłażana. Pieczemy go około 5 minut.
Naczynie ceramiczne smarujemy oliwą. Na dnie układamy plasterki ziemniaków, na nie wrzucamy brokuły, następnie małe kuleczki mozzarelli, plasterki pomidorów i bakłażana. W miseczce mieszamy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, mleko, sól i pieprz. Zalewamy sosem zapiekankę, a na wierzchu układamy plasterki sera żółtego. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi i wsadzamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj