środa, 11 kwietnia 2012

Makaron z zielonym sosem

Przez okres świąteczny prawie 3 doby spędziłam w kuchni, w dodatku końca obżarstwa nie było widać, więc dziś mam chwilowy wstręt do gotowania (ale powinno mi przejść za góra dwa dni :) W związku z tym potrzebne mi było danie szybkie i pożywne - żebym nie musiała za chwile do kuchni wracać :]

Składniki:
1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego typu penne
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 małe cukinie
50 g sera pleśniowego rokpol
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
łyżka oliwy

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią szpinak i dusimy na małym ogniu. Kiedy będzie już całkowicie rozmrożony, dodajemy pokrojone w kosteczkę czosnek oraz cukinie. Wszystko razem dusimy pod przykryciem, aż cukinia zacznie robić się miękka. Dodajemy następnie pokruszony ser pleśniowy, mieszamy, kosztujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron ugotowany al dente odcedzamy, a następnie wrzucamy do garnka. Do makaronu wlewamy zielony sos, mieszamy i podajemy na talerzu. Wierzch można posypać startym serem.
Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Właśnie skończyłam przygotowania i zjadłam ze smakiem!! Pycha!! Dla mnie 2 ząbki czosnku do takiej ilości szpinaku to zdecydowania za mało, ale to kwestia gustu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że smakowało :]

    OdpowiedzUsuń

Drukuj