Kolejna propozycja na na weekendowe śniadanie! Oczywiście z jajkiem i sałatką - idealna kompozycja by dzień był udany :]
Składniki:
1/2 opakowania ciasta francuskiego
8 pieczarek
2 jajka
1/2 pomidora
2 plasterki sera żółtego
sól, pieprz, słodka papryka
2 łyżki masła
Nastawiamy piekarnik na 220C.
Wyciągamy 2 formy na tartaletki. W rondelku roztapiamy 1 łyżkę masła.
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła, podsmażamy na niej pieczarki. Przyprawiamy je solą, pieprzem i papryką.
Rozkładamy na blacie ciasto francuskie. Kroimy je na pół, jedną połowę chowamy do lodówki, do zużycia innym razem. Połowę ciasta kroimy na kolejna połowę. Każdym kwadracikiem ciasta francuskiego wykładamy formę na tartę, pozwalając by ciasto wystawało poza foremkę. Na dnie układamy po 1 plasterku pomidora. Na nim układamy pieczarki, a na nie wbijamy jajko. Wkładamy foremki do piekarnika. Kiedy białko zacznie nam się ścinać, na każda tartaletkę nakładamy plasterek sera żółtego i zapiekamy jeszcze chwilkę.
Gotowe tartaletki przekładamy na talerz i podajemy np. z sałatką.
Smacznego!
Uwielbiam ciasto francuskie:) Coś mi się wydaje, że w tej formie też mi posmakuje :) Wygląda smakowicie i musi tak samo smakować :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka
Robilam kiedys podobne :) Gdy postawilam na stol wszyscy byli zdziwieni jak to zrobilam ;D
OdpowiedzUsuńTak! to jest bardzo proste i efektowne śniadanie :]
Usuń