środa, 27 lutego 2013

Ekspresowe bułeczki drożdżowe z pasta sezamową tahini

Moja kolejna propozycja na ekspresowe bułeczki. Jeśli komuś nie zależy na czasie, może oczywiście zrobić swoje ulubione ciasto drożdżowe i posmarować go pastą. Takie bułki są świetnym pomysłem na zużycie pasty tahini, która by nam została po zrobieniu hummusu. A bułeczki są pyszne, puszyste, nie za słodkie i o smaku chałwy!

Składniki:
1 opakowanie ciasta drożdżowego
pasta sezamowa tahini
brązowy cukier
wiórki kokosowe
żółtko jaja

Nastawiamy piekarnik na  190C.
Rozkładamy ciasto na blacie i smarujemy je całe pastą sezamową. Następnie posypujemy całość brązowym cukrem i wiórkami kokosowymi. Później zwijamy w rulon. Przy pomocy noża kroimy ciasto co 4-5 cm. Przekładamy wycięte bułeczki na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch bułeczek żółtkiem jaja i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy do 20 minut - może nawet krócej, trzeba pilnować żeby się nie przypaliły.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj