środa, 6 lutego 2013

Najlepsze pączki - z czekoladą w posypce cynamonowej

Jutro najlepszy dzień w roku każdego łasucha - Tłusty czwartek! ja już jestem gotowa, pączki usmażone i gotowe do spożycia :] W ten jeden dzień w roku, można sobie odpuścić dietę i zjeść 1 prawdziwego pączka - nikomu to nie zaszkodzi. Powiedzmy sobie szczerze - w tym dniu nie ma kalorii ;)

Składniki na pączki:
45 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
300 ml ciepłego mleka
600 g mąki pszennej
3 jajka
1 łyżka spirytusu
1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią

Składniki na nadzienie:
150 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki likieru czekoladowego

Dodatkowo:
cukier puder
cynamon

Wszystkie składniki na pączki wrzucić do wypiekacza do chleba - najpierw płynne, później mąka a na sam wierzch drożdże. 
Jeśli robimy tradycyjnie, należy zrobić rozczyn drożdżowy, odstawić na 15 minut. Następnie zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Kiedy mamy wyrośnięte ciasto wałkujemy je delikatnie na grubość około 1 cm. Wykrawamy za pomocą szklanki krążki. Układamy je na papierze do pieczenia. przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut.
W rondelku podgrzewamy - ale nie gotujemy!- śmietankę. Następnie ściągamy ją z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy do masy likier  - jeśli pączki będą dla dzieci, możemy nie dodawać likieru - i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia, od czasy do czasy mieszając.
W garnku, rondlu lub woku podgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy do niego kawałeczek ciasta i jeśli się smaży, to znak że olej jest dostatecznie gorący. Wyciągamy ten kawałek ciasta i wyrzucamy.
Następnie wrzucamy porcjami do oleju pączki. Kiedy się zarumienią, przekręcamy je na drugą stronę. Później wyławiamy je i odstawiamy na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu.
Przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego nabijamy nadzienie w pączka.
Na talerzyk wsypujemy cukier puder i cynamon i mieszamy. W tak przygotowanej posypce obtaczamy pączki. 
Pączki można również nadziać powidłami, dżemem, różą lub innymi pysznościami :]
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj