środa, 30 stycznia 2013

Kawowe babeczki z białą czekoladą

Za oknem deszcz leje jak z cebra. W takie dni brak chęci do czegokolwiek dotyka większość z nas. Ale można z tym walczyć, sprawiając sobie odrobinę przyjemności! Do porannej, pobudzającej kawki proponuję oczywiście muffinki!

Składniki na 12 babeczek:
250 g mąki
150 g brązowego cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 łyżki kakao
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
250 ml mleka
90 ml oleju
3 łyżki likieru kawowego
1 jajko
100 g białej czekolady

Składniki na polewę:
100  g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka likieru kawowego
kokos do posypania

Nastawiamy piekarnik na 200C.
W dużej misce mieszamy wszystkie sypkie składniki. Do mniejszej miski wlewamy mleko i olej, wbijamy jajko i mieszamy. Następnie przelewamy mieszankę do sypkich składników. Mieszamy. Dodajemy do masy likier i mieszamy.
Foremki na babeczki wykładamy papilotkami. Na dno papilotek dajemy 1 łyżeczkę ciasta, następnie kładziemy kawałeczek białej czekolady i przykrywamy go kolejną łyżeczką ciasta. Czynność powtarzamy z każdą foremką.
Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Go się upieką, wyciągamy i zostawiamy do przestudzenia.
W małym rondelku na małym ogniu roztapiamy masło z cukrem. Dodajemy połamaną gorzką czekoladę i mieszamy. Następnie dodajemy kawę rozpuszczalną i likier. Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę.
Gotową polewę rozprowadzamy po wierzchu każdej babeczki. Na koniec posypujemy je kokosem.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Takie mufiny to prawdziwa słodka przyjemność..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń

Drukuj