czwartek, 28 lutego 2013

Polędwiczka wieprzowa faszerowana szpinakiem

Faszerowane polędwiczki to świetny pomysł na obiad lub kolację. Mięso jest łatwe w obróbce, niezwykle delikatne i pyszne. Można faszerować je na różne sposoby. Dziś proponuję farsz ze szpinaku. Potrzebować będziemy rękaw cukierniczy bądź szprycę, gdyż nie da się inaczej wtłoczyć farszu do polędwiczki nie rozrywając jej. Próbujcie!

Składniki:
1 polędwiczka wpierzowa
1 opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpianku
1/2 opakowania ser typu feta
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka papryka
oliwa

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią szpinak. Ciągle mieszając smażymy aż nadmiar wody odparuje. Wrzucamy pokrojony w drobną kostkę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Mieszamy. Kosztujemy czy jest dobry w smaku, jeśli jest to odstawiamy z ognia.
Nastawiamy piekarnik na 200C.
Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Długim nożem robimy otwór na całą długość uważając, żeby nigdzie nie przekuć mięsa na wylot. Wierzch polędwiczki przyprawiamy solą i pieprzem.
Farsz ze szpinaku przekładamy do rękawa cukierniczego albo szprycy. Napełniamy otwór z polędwiczce farszem bardzo dokładnie. Następnie jeden i drugi koniec polędwiczki zamykamy za pomocą wykałaczek.
Wyciągamy naczynie żaroodporne. Skrapiamy dno naczynia oliwą, wkładamy do niego polędwiczkę i ją również polewamy kilkoma kroplami oliwy.
Wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut, od czasu do czasu przewracając.
Podawać z kaszą lub ziemniakami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj