poniedziałek, 4 lutego 2013

Kruche kakaowe ciasteczka z białą czekoladą

Kruche ciastka są niesamowite. Łatwe w przygotowaniu, szybkie w pieczeniu i można je długo przechowywać - wsadzić je do metalowej puszki i wytrzymają 2 razy dłużej niż ciasto. Poza tym takie małe ciasteczko ma mniej kalorii niż kawał ciasta czy tortu. No i ten zapach unoszący się w mieszkaniu! Jak dla mnie, same plusy pieczenia ciasteczek!  

1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki kakao
1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajo
1 kostka masła
2 łyżki spirytusu
1 tabliczka białej czekolady
garść rodzynek

Nastawiamy piekarnik na 190C.
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.Następnie dodajemy jajko i miksujemy. Po chwili dodajemy spirytus i ponownie miksujemy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i kakao, a następnie dodajemy do masy i mieszamy. Do masy dodajemy mielone orzechy i płatki owsiane i mieszamy. Na koniec do gotowej masy wrzucamy rodzynki i pokruszoną czekoladę.
Zwilżamy woda ręce, bierzemy odrobinę ciasta, formujemy w rękach kulkę, spłaszczamy ją i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane ciastka wkładamy do piekarnika na 15-20 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj