czwartek, 21 marca 2013

Pełnoziarnista babka jogurtowa z brzoskwiniami

Wielkanoc już za tydzień. Na stołach zagoszczą babki, mazurki, jajka i szynki. Czasem wydaje mi się, że u nas w kraju - takim katolickim,chętniej świętuje się Boże Narodzenie niż Wielkanoc. A to zastanawiające, pod tym względem, że wg wiary chrześcijańskiej Wielkanoc jest świętem najważniejszym.
Do wiary mam rezerwę, nie jestem wierząca, nie chodzę do kościoła. Natomiast jestem smakoszem. Dlatego też, cieszę się na zbliżające się Święta pod względem kulinarnym :D Polecam Wam dziś troszkę odchudzoną babkę i gwarantuję, że będzie Wam smakować - przetestowana została na moich przyjaciółkach :]

Składniki:
3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka brązowego cukru
4 łyżki miękkiego masła
2 szklanki chudego jogurtu
2 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 puszka brzoskwiń
 
Nastawiamy piekarnik na 180C.
Sodę oczyszczoną mieszamy z jogurtem i odstawiamy na 5 minut, by jogurt zwiększył swoja objętość.
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Następnie dodajemy do masy jogurt. Mieszamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem i imbirem, a następnie dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Wyciągamy brzoskwinie z puszki, odsączamy z niej syrop i kroimy na małe kawałki.
Do formy na babkę przelewamy 1/2 ciasta. Następnie układamy na cieście brzoskwinie i zalewamy je resztą ciasta.
Pieczemy około godziny.
Po upieczeniu i wystygnięciu można babkę posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Brzoskiwnie w tej babce to świeetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł. do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z mąki pełnoziarnistej nie robiłam..i muszę wypróbować..dziękuję za udział w akcji ..na blogu widzę baner akcji, ale poproszę chociaż o link do akcji przy tym przepisie..

    OdpowiedzUsuń
  4. Z tymi brzoskwiniami wygląda cudownie i na pewno rewelacyjnie smakuje taka zdrowsza wersja tradycyjnej baby :D Pozdrawiam i zapraszam http://mybettermeals.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam, polecam, polecam! Wciągnęłam trzy kawałki:P I dobrze, że widzę tutaj ten przepis, bo już miałam Cię o niego prosić, Lucy:P /Pati

    OdpowiedzUsuń

Drukuj