Do wiary mam rezerwę, nie jestem wierząca, nie chodzę do kościoła. Natomiast jestem smakoszem. Dlatego też, cieszę się na zbliżające się Święta pod względem kulinarnym :D Polecam Wam dziś troszkę odchudzoną babkę i gwarantuję, że będzie Wam smakować - przetestowana została na moich przyjaciółkach :]
Składniki:
3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka brązowego cukru
4 łyżki miękkiego masła
2 szklanki chudego jogurtu
2 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 puszka brzoskwiń
Nastawiamy piekarnik na 180C.
Sodę oczyszczoną mieszamy z jogurtem i odstawiamy na 5 minut, by jogurt zwiększył swoja objętość.
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Następnie dodajemy do masy jogurt. Mieszamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem i imbirem, a następnie dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
Wyciągamy brzoskwinie z puszki, odsączamy z niej syrop i kroimy na małe kawałki.
Do formy na babkę przelewamy 1/2 ciasta. Następnie układamy na cieście brzoskwinie i zalewamy je resztą ciasta.
Pieczemy około godziny.
Po upieczeniu i wystygnięciu można babkę posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brzoskiwnie w tej babce to świeetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńa jaki pyszny :]
Usuńsuper pomysł. do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńZ mąki pełnoziarnistej nie robiłam..i muszę wypróbować..dziękuję za udział w akcji ..na blogu widzę baner akcji, ale poproszę chociaż o link do akcji przy tym przepisie..
OdpowiedzUsuńZ tymi brzoskwiniami wygląda cudownie i na pewno rewelacyjnie smakuje taka zdrowsza wersja tradycyjnej baby :D Pozdrawiam i zapraszam http://mybettermeals.blogspot.com/ :)
OdpowiedzUsuńPolecam, polecam, polecam! Wciągnęłam trzy kawałki:P I dobrze, że widzę tutaj ten przepis, bo już miałam Cię o niego prosić, Lucy:P /Pati
OdpowiedzUsuń