poniedziałek, 11 lutego 2013

Kopytka / leniwe z ricottą

Po weekendzie trudno w poniedziałek o jakieś wykwintne i wymagające wielu przygotowań danie obiadowe. Nie wiem jak Wy, ale ja w poniedziałek tylko jedną nogą "wracam do rzeczywistości". W związku z tym, dla wszystkich takich ja ja, proponuję szybkie, pyszne i troszkę inne kopytka lub leniwe (zawsze mi się myli, które jest które ;P ).

Składniki:
4 ugotowane ziemniaki
2 łyżki sera ricotta
2 jajka
mąka
sól, pieprz
szczypiorek
tarty parmezan

Ziemniaki mielimy w maszynce, blenderze lub ręcznie, by uzyskać gładką masę. Dodajemy ricottę, jajka, sól, pieprz i mąki tyle by uzyskać konsystencję jak na zwykłe leniwe. Ugniatamy ciasto, rolujemy i tkniemy na małe kawałki w kształcie rombu.
Wrzucamy je do gotującej się osolonej wody z dodatkiem oliwy. Gotujemy - od momentu gdy wypłyną na wierzch 3 minuty.
Odcedzamy, kładziemy na talerz, posypujemy parmezanem i szczypiorkiem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj