środa, 16 stycznia 2013

Polędwiczka wieprzowa w mleczku kokosowym

Szybki i smaczny pomysł na rozgrzewający posiłek, idealny na tak mroźne dni. Imbir i chili rozgrzeją nas od środka, a danie podane z fantazją pozwoli nam pomyśleć choć przez chwile o cieplejszych miejscach na ziemi :]

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 papryczka chili
imbir
4 ząbki czosnku
1 puszka mleczka kokosowego
zielona pasta curry
1 limonka
ugotowany ryż

Polędwiczkę wieprzową myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałeczki. Wrzucamy do miski, dodajemy pastę curry (ja dodałam 2 łyżki, ale możecie dać więcej jeśli preferujecie ostrzejsze potrawy) i polewamy sokiem wyciśniętym z limonki.
Bierzemy kawałek imbiru (mniej więcej wielkości kciuka) obieramy go i kroimy w drobną kostkę. Czosnek Obieramy i również kroimy drobno. Papryczkę chili myjemy, usuwamy nasionka i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojony imbir, czosnek i papryczkę. Podsmażamy chwileczkę. Następnie wrzucamy wieprzowinę. Ciągle mieszając podsmażamy mięso ze wszystkich stron. Zalewamy całość mleczkiem kokosowym i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Kosztujemy sos i jeśli w smaku nie jest dostatecznie ostry doprawiamy.
Przygotowaną wieprzowinę podajemy z ugotowanym ryżem.
Smacznego!   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj