środa, 9 stycznia 2013

Kotlety mielone z marchewką

Propozycja na obiad. Lżejsza forma tradycyjnych kotletów mielonych - z mięsa drobiowego, marchewką i bez bułki tartej. Bez problemu można takie kotlety zjeść będąc na diecie lub też podać dzieciom jako urozmaicenie menu :]

Składniki:
400 g drobiowego mięsa mielonego
1 duża marchewka
1 jajko
2 ząbki czosnku
3 łyżki otrębów pszennych
1 łyżka zarodków pszennych
sól, pieprz
zioła: natka pietruszki, koperek, majeranek
oliwa

Do miski wrzucamy mięso, starta marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, otręby i zarodki, jajko, sól i pieprz. Mieszamy i wyrabiamy ręką. Jeśli konsystencja nie będzie dość zwarta dodajemy jeszcze trochę otrębów.
Formujemy kotlety.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kotlety.
Ja podałam kotlety z lekką sałatką ze świeżych młodych liści szpinaku, pomidorków koktajlowych polanych jogurtem naturalnym.
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na mielone, nigdy jeszcze nie widziałam z dodatkiem marchewki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo podoba mi się taka zdrowsza wersja tradycyjnych mielonych. (;

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam :-) Robiłam dzisiaj pierwszy raz podobne kotleciki (bez czosnku i ziół) ale żeby były bardziej dietetyczne upiekłam je w piekarniku. Są zaskakująco pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blogu są również pulpety pieczone w piekarniku - pychota!

      Usuń
  4. Dziś będa u mnie na obiedzie!!!! Dominika

    OdpowiedzUsuń

Drukuj