Propozycja na obiad. Lżejsza forma tradycyjnych kotletów mielonych - z mięsa drobiowego, marchewką i bez bułki tartej. Bez problemu można takie kotlety zjeść będąc na diecie lub też podać dzieciom jako urozmaicenie menu :]
Składniki:
400 g drobiowego mięsa mielonego
1 duża marchewka
1 jajko
2 ząbki czosnku
3 łyżki otrębów pszennych
1 łyżka zarodków pszennych
sól, pieprz
zioła: natka pietruszki, koperek, majeranek
oliwa
Do miski wrzucamy mięso, starta marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, otręby i zarodki, jajko, sól i pieprz. Mieszamy i wyrabiamy ręką. Jeśli konsystencja nie będzie dość zwarta dodajemy jeszcze trochę otrębów.
Formujemy kotlety.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kotlety.
Ja podałam kotlety z lekką sałatką ze świeżych młodych liści szpinaku, pomidorków koktajlowych polanych jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Fajny pomysł na mielone, nigdy jeszcze nie widziałam z dodatkiem marchewki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje. Gorąco polecam spróbować :]
Usuńbardzo podoba mi się taka zdrowsza wersja tradycyjnych mielonych. (;
OdpowiedzUsuńWitam :-) Robiłam dzisiaj pierwszy raz podobne kotleciki (bez czosnku i ziół) ale żeby były bardziej dietetyczne upiekłam je w piekarniku. Są zaskakująco pyszne!
OdpowiedzUsuńNa blogu są również pulpety pieczone w piekarniku - pychota!
UsuńDziś będa u mnie na obiedzie!!!! Dominika
OdpowiedzUsuńZrobiłam,sa pyszne,polecam.Dominika
UsuńCieszę się bardzo :D
Usuń