Składniki:
50 g serka topionego
50 g sera ricotta
50 g sera gorgonzola
180 g mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki roztopionego masła
2/3 szklanki letniego mleka
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki płatków chili
2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki soli
oliwki
Serek topiony rozdrabniamy widelcem, gorgonzolę kroimy na małe kawałeczki, dodajemy rocottę i mieszamy. Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy.
Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy masło, jajko i miksujemy. Następnie płyny wlewamy do sypkich składników i mieszamy. Dodajemy sery i ponownie mieszamy. Jeśli ciasto nie będzie mieć odpowiedniej dla muffinek konsystencji można dolać mleka. Oliwki kroimy na małe kawałeczki i dodajemy do ciasta.
Silikonowe formy na babeczki napełniamy ciastem do 1/3 wysokości. Babeczki pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200C.
Smacznego!
Muszę w końcu się przełamanć i zrobic muffiny na słono. Takie serowe na pewno są pyszne. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWarto się przełamać, nie pożałujesz :]
Usuń