poniedziałek, 28 stycznia 2013

Pieczone pączki w wersji "light"

Tłusty czwartek za niecałe 2 tygodnie. Jak co roku nie mogę się doczekać, kiedy będę mogła sobie pofolgować ze słodyczami przez wyrzutów - bo w tym dniu przecież kalorii nie ma ;)
Dla tych, co jednak wolą uważać na ilości przyjmowanego tłuszczu i węglowodanów, mam propozycję troszkę "odchudzonych" pączków :]

Składniki na 6 pączków:
250 g mąki pełnoziarnistej
30 g płatków owsianych
35 g słodziku do wypieków
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
10 g masła
7 g suchych drożdży
3/5 szklanki mleka 0,5%
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżki spirytusu
200 g ser sernikowego light
miód
cynamon

Ciasto przygotowałam w maszynie do pieczenia chleba.
W rondelku podgrzałam mleko z dodatkiem masła. Przelałam je na dno pojemnika wypiekacza. Wbiłam jajko, dodałam spirytus. Następnie wsypałam mąkę, otręby, słodzik, 1/2 opakowania cukru waniliowego, drożdże i sól. Włączyłam program na wyrabianie i wyrośnięcie ciasta.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, nastawiam piekarnik na 180C.
Wyciągam ciasto z wypiekacza i rozdzielam je na 6 pączków (jeśli chcemy mniejsze pączki wyjdzie nam więcej). Formuje z nich kule i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smaruję mlekiem lub białkiem jaja.
Piekę 25 minut. Po tym czasie wyciągam i pozostawiam do ostygnięcia.
W miseczce mieszam twarożek, 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią oraz 1 łyżką płynnego miodu. Mieszam dokładnie. Przekładam masę do szprycy i nabijam pączki serem.
Następnie 3 łyżki miodu podgrzewam w rondelku. Wierzch pączków oblewam gorącym miodem i posypuję odrobiną cynamonu i gotowe.
Smacznego! 


9 komentarzy:

  1. Wow, faktycznie dietetyczne :) Wyglądają całkiem apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej smakują tego samego dnia :]

      Usuń
  2. świetny pomysł na tłusty czwartek bez wyrzutów sumienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nigdy w Tłusty czwartek nie mam wyrzutów sumienia - w końcu w tym dniu pączki nie mają w ogóle kalorii ;)

      Usuń
    2. no z takimi pączkami na pewno:) tez postanowiłam w tym roku zrobić takie, moje ciasto własnie rośnie i za 30 minut będę je wkładać do piekarnika:) zobaczymy co z nich wyjdzie:)

      Usuń
  3. a to ciekawe!
    a bez maszyny mam po prostu zagnieść ciasto w tej kolejności?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpierw trzeba zrobić rozczyn z drożdży i go ostawić na 20 minut. Później z reszty składników zagnieść ciasto i zostawić do wyrośnięcia :]

      Usuń
  4. o, świetne :) wreszcie jakiś konkretny sposób na pączki! :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj