piątek, 14 grudnia 2012

Śniadanie - pancakes z makiem, polane gorącym miodem z dodatkiem suszonych śliwek

Święta już za 10 dni. Nie wiem jak Wy, ale ja o świętach myślę już od paru tygodni. W zasadzie o prezentach zaczęłam myśleć już we wrześniu, gdyż mam dużą rodzinę i każdemu chciałam wymyślić coś ładnego, oryginalnego i praktycznego. Nie jestem z tych osób, które kupują cokolwiek dla bliskich w Wigilie lub też idą na łatwiznę i dają bliskim czapki czy skarpetki. Obdarowywanie się prezentami na święta jest dla mnie ważniejsze nawet niż na urodziny, dlatego uważam, że warto o tym wcześniej pomyśleć i zaskoczyć bliskich, którzy otrzymując wyjątkowy prezent zauważą, że myśleliśmy o nich trochę, a nie na ostatnią chwilę :]
Myślę również o potrawach świątecznych. Obowiązkowo kilka potraw będzie tradycyjnych - karp, pierogi, makowiec wg przepisu babci. W te święta chcę trochę też poeksperymentować. Szukam więc nowych przepisów, czytam ciekawostki. Na pewno podzielę się z Wami tym co uda mi się wyczarować.
A dziś zapraszam Was do spróbowania weekendowego śniadania, które swoim smakiem, w pewnym stopniu będzie zapowiedzią świąt.

Składniki:
1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 duża łyżka suchego maku
1 białko jaja
1/2 szklanki maślanki
1 łyżeczka oleju

Dodatkowo:
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
cynamon
garść suszonych śliwek

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce. Patelnię teflonową rozgrzać i smażyć na niej placki bez dodatku tłuszczu.
Do małego rondelka wrzucamy miód, masło i cynamon. Cały czas mieszając, podgrzewamy do momentu, aż się wszystkie składniki połączą.
Na talerzu układamy usmażone placki, polewamy gorącym miodem i dekorujemy suszonymi śliwkami. Do picia proponuję gorące kakao z dodatkiem kardamonu!
Smacznego!

4 komentarze:

Drukuj