Uwielbiam dania z mielonego mięsa. Kotlety, klopsiki, pulpety, nadziewany makaron czy spaghetti. Mielone mięso daje masę możliwości to eksperymentowania w kuchni, a przy tym nie jest trudne w obróbce. Moja dzisiejsza propozycja to pulpeciki przygotowane w piekarniku. Są pyszne, miękkie i dodatkowo z niespodzianka w środku w postaci fety. Dużym plusem tego dania, jest fakt, że nie są one smażone, a cały tłuszcz, który znajduje się w mięsie podczas pieczenia wytapia się. Moje pulpeciki zrobiłam z mięsa wieprzowego, bo je uwielbiam najbardziej, jednak można je wykonać z mięsa drobiowego. Wówczas mogą je zjeść osoby, które są na diecie oraz te które mają problemy trawienne. Zachęcam gorąco do spróbowania!
Składniki:
400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej (można również użyć mięsa drobiowego)
200 g sera fety
3 ząbki czosnku
1 białko jaja
1 łyżka otrąb owsianych
pieprz, ostra papryka, pieprz cayenne
natka pietruszki
oliwa z oliwek
Nastawiamy piekarnik na 190C.
Fetę kroimy na małe kawałki - około 12 kawałków.
Do miski wrzucamy mielone mięso, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, białko jaja, otręby oraz przyprawy. Mieszamy mięso ręką. Jeśli mięso będzie zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę otrąb.
Bierzemy odrobinę mięsa, formujemy kulkę, spłaszczamy ja w dłoni, kładziemy na nim kawałek fety i przykrywamy ją dokładnie mięsem. Następnie delikatnie obracamy w dłoniach tworząc pulpecik. Kładziemy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy, tworząc około 12 pulpecików.
Ułożone na blaszce pulpeciki smarujemy lekko oliwą i wkładamy do gorącego piekarnika na 15 minut.
Gotowe pulpety można podać z ziemniakami i sałatką.
Smacznego!
pomysł z nadzieniem z fety jest świetny! na pewno smaczne takie pulpeciki :))
OdpowiedzUsuńSama chętnie z przepisu skorzystam będąc teraz na diecie:)
OdpowiedzUsuńPolecam! ja będąc na diecie robiłam te pulpety z mięsa z indyka i fety light!
UsuńAleż pychoty! Zapisuję do zrobienia!
OdpowiedzUsuń