czwartek, 20 grudnia 2012

Makowe babeczki ze świeżą żurawiną

Jeszcze jedna propozycja na świąteczne babeczki. Polecam upieczenie babeczek na święta, gdyż są one proste w przygotowaniu, przepis nie jest skomplikowany a czas pieczenia również jest krótki. W zasadzie można je upiec chwilę przed samą wigilią, a każdemu z pewnością będą smakować!

Składniki:
200 g mąki
70 g cukru
3 łyżki niebieskiego maku
1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1 i 1/2 szklanki świeżej żurawiny

Piekarnik nastawiamy na 180C.
Do dużej miski przesiać wszystkie sypki składniki i wymieszać. W mniejszej miseczce połączyć olej, mleko i  jajko. Do miski z sypkimi składnikami wlać płynne i wymieszać. Dodać do ciasta owoce i delikatnie połączyć.
Foremki na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej foremki wlewamy łyżkę ciasta. Przygotowane formy wkładamy do piekarnika na 25 minut.
Wystudzone babeczki polewamy lukrem i dekorujemy posypkami.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Śliczne te babeczki :-) I super pomysł na święta :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń

Drukuj