piątek, 20 lutego 2015

Miodownik z masą budyniową i orzechami w karmelu

Jest to ulubione ciasto mojego męża - zaraz po cieście z rodzynkami. Mógłby sam zjeść całą blachę i nie podzielić się z nikim ani kawałeczkiem. I się wcale nie dziwie - ciasto jest przepyszne, smaki idealnie się komponują. Słodki karmel i masa kajmakowa z kwaśnawym dżemem z czarnej porzeczki i do tego jeszcze masa budyniowa. Pychota!

Składniki na ciasto:
5 jajek
1/2 szklanki miodu
1/4 szklanki brązowego cukru
3,5 szklanki mąki
1 szklanka wystudzonej herbaty
2/3 szklanki oleju
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól

Składniki na masę budyniową:
750 ml mleka
2 budynie śmietankowe
200 g masła

Składniki na orzechowy karmel:
200 g orzechów włoskich
100 g migdałów
100 g masła
1/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu

Dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
1 puszka masy kajmakowej

Nastawiamy piekarnik na 170C.
Żółtka oddzielamy od białek. Dodajemy do żółtek cukier i ucieramy. Następnie wlewamy herbatę, dodajemy miód, przesianą mąkę z sodą oraz proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy olej i ponownie miksujemy. 
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodajemy delikatnie do ciasta i mieszamy. Masę wylewamy na blachę o wymiarach około 30×38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut, po czym wyciągamy i zostawiamy do przestudzenia.
Przygotowujemy budyń. Z 750 ml mleka odlewamy niecałą szklankę, wsypujemy do niej budynie i mieszamy. Resztę mleka wlewamy do małego garnka i zagotowujemy. Gdy mleko się zagotuje wlewamy do niego budyń ze szklanki i mieszamy cały czas, by nie powstały nam gródki. Odstawiamy następnie do przestudzenia.Kiedy już wystygnie, ucieramy masło i dodajemy do niego małymi porcjami budyń aż do uzyskania masy.
Przygotowujemy karmel z orzechami. Masło, miód i cukier rozpuszczamy w rondelku, a następnie dodajemy do niego orzechy oraz migdały i gotujemy na małym ogniu, aż karmel będzie gęsty.
Kroimy ciasto wzdłuż. Smarujemy pierwszy blat ciasta dżemem z czarnej porzeczki, a następnie wykładamy na nim całą masę budyniową. Przykrywamy drugim blatem, smarujemy go masą kajmakową i wykładamy na wierzch orzechy i migdały w karmelu. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!

1 komentarz:

Drukuj