wtorek, 13 listopada 2012

Śniadanie - pikantne placki owsiane

Są takie dni, które od początku są skazane na to, że nas całkowicie wykończą - zaplanowane spotkania, trudne sprawy do załatwienia, egzamin i inne. Kiedy wiemy, ze nasza bliska osoba, będzie miała taki właśnie dzień, może warto zadbać by w porannym pośpiechu zdążyła zjeść coś szybkiego i pożywnego. Taki nasz mały gest w jej stronę (lub zadowalanie samego siebie - w końcu sami sobie też możemy zrobić coś dobrego :) może sprawić, że jakoś dadzą dziś radę :]

Składniki na 3 placki:
4 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka otrąb żytnich
1 łyżka płatków migdałów
1 jajko
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 papryczka chili
sól, pieprz, czosnek granulowany

Dodatkowo:
1 jajko
2 plastry ser żółtego
2 plastry szynki
1 pomidor
2 rzodkiewki

Do miski wsypujemy otręby i migdały. Dodajemy do nich jogurt i jajko. Mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili oraz przyprawy. Bardzo dokładnie mieszamy.
Smażymy placki na patelni teflonowej bez tłuszczu, uważając by nam się za bardzo nie przyrumieniły.
Podajemy ciepłe na talerzu z dodatkiem sera żółtego, szynki, jajka sadzonego i warzyw.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. owsiane placuszki uwielbiam, ale takich na ostro nie próbowałam :) brzmi smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lucy, wpadaj do mnie coś upichcić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czemu nie, jak zaoferujesz się jako przewodnik ;)

      Usuń
  3. ciekawa jestem kiedy w końcu zapragnę czegoś na wytrwanie- na śniadanie oczywiście:P póki co tylko i wyłącznie na słodko, ale Twoja propozycja kusi:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wolę na słodko, ale uwielbiam kulinarnie rozpieszczać męża, a on woli wytrawnie :]

      Usuń

Drukuj