Składniki na 3 placki:
4 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka otrąb żytnich
1 łyżka płatków migdałów
1 jajko
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 papryczka chili
sól, pieprz, czosnek granulowany
Dodatkowo:
1 jajko
2 plastry ser żółtego
2 plastry szynki
1 pomidor
2 rzodkiewki
Do miski wsypujemy otręby i migdały. Dodajemy do nich jogurt i jajko. Mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili oraz przyprawy. Bardzo dokładnie mieszamy.
Smażymy placki na patelni teflonowej bez tłuszczu, uważając by nam się za bardzo nie przyrumieniły.
Podajemy ciepłe na talerzu z dodatkiem sera żółtego, szynki, jajka sadzonego i warzyw.
Smacznego!
owsiane placuszki uwielbiam, ale takich na ostro nie próbowałam :) brzmi smacznie!
OdpowiedzUsuńLucy, wpadaj do mnie coś upichcić:)
OdpowiedzUsuńCzemu nie, jak zaoferujesz się jako przewodnik ;)
Usuńciekawa jestem kiedy w końcu zapragnę czegoś na wytrwanie- na śniadanie oczywiście:P póki co tylko i wyłącznie na słodko, ale Twoja propozycja kusi:P
OdpowiedzUsuńJa też wolę na słodko, ale uwielbiam kulinarnie rozpieszczać męża, a on woli wytrawnie :]
Usuń