I ponownie weekend wita się z nami. Już nie mogę się doczekać jutrzejszego dnia, który jak zawszę rozpocznę z mężem leniwym śniadaniem. Moja dzisiejsza propozycja na takie śniadanie to grzanki z boczniakami!
Składniki:
2 pomidory
150 g boczniaków
2 duże kromki czerstwego chleba
Lurpak Premium Miks z oliwą z oliwek
1 jajko
ser cheddar
szczypiorek
sól, pieprz
czosnek granulowany, bazylia
Boczniaki kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki Lurpaka z oliwą z oliwek i podsmażamy na nim boczniaki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 5 minut, następnie odstawiamy z ognia i czekamy aż lekko przestygną.
Nastawiamy piekarnik na 190C.
Pomidory musimy sparzyć i obrać ze skórki. Następni kroimy je plasterki. Kromki chleba smarujemy Lurpakiem i kładziemy na nim pomidory. Posypujemy tosty granulowanym czosnkiem i bazylią.
W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy do nich boczniaki i delikatnie mieszamy. Masę jajeczno-boczniakową przekładamy na tosty. Posypujemy je startym cheddarem. Wkładamy do gorącego piekarnika i zapiekamy przez 15-20 minut. Podajemy posypane szczypiorkiem.
Smacznego!
Boczniaki to jedne z tych grzybów, ktorych jeszcze nigdy nie próbowałam! Aż wstyd!
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji!!! Zapraszam czasem do mnie:
OdpowiedzUsuńhttp://miksturownik.blogspot.com/
Idealne na leniwe, weekendowe sniadanie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam boczniaki, a na grzankach muszą smakować wybornie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Tyle razy powtarzam sobie - nie czytać przed śniadaniem! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję.