poniedziałek, 12 listopada 2012

Frittata z brokułami

Poniedziałek jest prawdopodobnie najbardziej nielubianym dniem tygodnia. Ja osobiście, nie mam nic do poniedziałku, ale tak się składa, że jest to dzień w którym nie ma energii i ochoty na nic. Stąd też moja propozycja na obiad w poniedziałek - łatwe, szybkie i pomaga pozbyć się z lodówki tego, co nam zostało po weekendzie.

Składniki:
6 jajek
1 brokuł
150 g kiełbasy lub parówek
100 g pieczarek
starty ser żółty
2 łyżki mąki
2 łyżki mleka
masło
sól, pieprz
ostra papryka

Nastawiamy piekarnik na 190C. Formę na tartę smarujemy masłem. Brokuła kroimy i blanszujemy we wrzątki. Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki i chwilę podsmażamy na maśle.Kiełbasę lub parówki kroimy na kawałki.
Do formy na tartkę wkładamy wędlinę, pieczarki i brokuły. Na wierzch posypujemy starty ser żółty.
Do miski wbijamy białka jaj i ubijamy je na sztywna pianę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę i mleko i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Masą jajeczną zalewamy warzywa w formie na tartę. Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy wykałaczką czy jajka się ścięły.
Frittatę można podawać na ciepło i na zimno.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj