poniedziałek, 5 listopada 2012

Kotlety z kalafiora i pieczarek

Nie wiem czy wiecie, ale kotlety można przygotowywać nie tylko z mięsa. Można je przyrządzić z jajem, ziemniaków, soi, fasoli, kaszy, buraków, marchewki, brokułów lub też kalafiora. Dziś proponuje Wam kotlety z kalafiora :]

Składniki:
1/2 dużego kalafiora
250 g pieczarek
1 jajko
1 ząbek czosnku
pęczek natki pietruszki
bułka tarta
masło
sól, pieprz, ostra papryka

Kalafiora wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy aż będzie miękki.
Na patelni topimy masło i podsmażamy na nim pokrojone pieczarki.
Ugotowany kalafior przy pomocy tłuczka ugniatamy na gładka masę. Dodajemy do niej podsmażone pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojona natkę pietruszki, jajko i przyprawy. Mieszamy. Następnie dodajemy bułkę tartą, taką ilość by konsystencja masy była odpowiednia (nie zbyt zwarta ale też nie zbyt lejąca). Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie. 
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Jaki czad!:D Uwielbiam kotlety jajeczne, ale z kalafiora jeszcze nie próbowałam... Trzeba będzie to nadrobić:D /Pati

    OdpowiedzUsuń
  2. Troszkę mi się rozwaliły podczas smażenia, ale to może wina wielkości;) Pyszne są! :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj