Jajka w sosie tatarskim kojarzą mi się ze świętami, z urodzinami i imieninami w rodzinie. Każde takie spotkanie przy stole nie może się odbyć bez kilku potraw: bez sałatki warzywnej, bez śledzika i bez jaj w sosie tatarskim. Kupne sosy nie smakują mi za bardzo, czuć w nich chemię i nie są tak wyraziste i chrupiące jak sos przygotowany w domu. Nie jest on trudny do zrobienia, jedynie czasochłonne jest krojenie warzyw. Jeśli mamy mieć gości, zawsze możemy warzywa pokroić dzień wcześniej i dopiero niedługo przed podaniem połączyć wszystkie składniki ze sobą. Spróbujcie, a na pewno nie będziecie mieć ochoty na gotowe sosy ze słoika :]
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
1 słoik marynowanych pieczarek
1/2 słoika ogórków konserwowych
majonez
natka pietruszki
sól, pieprz
Pieczarki i ogórki odcedzamy od zalewy. Kroimy warzywa w drobną kosteczkę, a następnie wrzucamy do miseczki. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, sól, pieprz oraz 2 łyżki majonezu. Mieszamy dokładnie. Próbujemy czy sos jest dobrze doprawiony, jeśli konsystencja nam nie odpowiada dodajemy jeszcze trochę majonezu.
Na talerzu układamy połówki jajek i przykrywamy je sosem.
Smacznego!
Bardzo ciekawy sposób na wykorzystanie jajek :)
OdpowiedzUsuń