czwartek, 31 maja 2012

Śniadanie - Tost ze szparagami i jajkiem w koszulce

Już lada chwila sobota, a z nią jak zwykle czas na leniwe, a równocześnie troszkę bardziej skomplikowane śniadanie. 

Składniki:
2 duże kromki chleba
10 białych szparagów
4 plastry szynki parmeńskiej
4 plastry sera gouda
2 jajka
masło
sól
ocet
oliwa

Bierzemy po kolei szparagi i oddzielamy od nich końcówki (chwytamy szparaga za końce i zginamy - szparag zawsze pęknie w dobrym miejscu). Następnie obieramy skórkę szparagów, a następnie wrzucamy do wody i gotujemy 15 minut.
Pajdy chleba smarujemy cieniutką warstwą masła i kładziemy na nim plasterek sera. Ugotowane i odcedzone szparagi dzielimy po 5 sztuk na każdy tost. Każda porcję szparagów obwijamy 2 plasterkami szynki. Kładziemy je na toście i przykrywamy plasterkiem sera. Tak przygotowane tosty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 10 minut.
W małym rondelku gotujemy lekko osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek octu.
Wg oryginalnego przepisu do wrzątku powinno się wbić jajko i mieszając łyżką zaganiać białko do żółtka. Ja straciłam w ten sposób 2 jajka, po czym przeszłam do drugiego sposobu.
Do kubka wkładam folię spożywczą, lekko rozsmarowuję na niej kroplę oliwy, a następnie wbijam do niego jajko. Zwijam końce folii, żeby jajko mi nie uciekło i wsadzam je do wrzątku i czekam aż się zetnie :]
Z piekarnika wyciągamy tosty, układamy na nich jajka, delikatnie je rozcinamy by żółtko mogło rozpłynąć się po kanapce.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj