czwartek, 24 maja 2012

Młode ziemniaki zapiekane ze szpinakiem

Razem z mężem jesteśmy serożercami. W naszej lodówce zawsze jakiś się znajdzie - czy to feta, camembert, mozzarella czy zwykły ser żółty. Praktycznie do każdego dania dodaję trochę sera.
Poniżej przepis na pieczone młode ziemniaczki, oczywiście z dodatkiem ulubionych składników :]

Składniki:
5 młodych ziemniaków
1 opakowanie mrożonego szpinaku
60 g sera ricotta
4 plasterki sera gouda
1 duża mozzarella
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, ostra papryka
oliwa

Umyte, nieobrane ziemniaki wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy je prawie do miękkości, odcedzamy i kroimy na połówki.
Na oliwie podsmażamy szpinak, dodajemy pokrojony czosnek i ser ricotta. Przyprawiamy sos do smaku.
Małe naczynia żaroodporne skrapiamy oliwą, układamy połówki ziemniaków, układamy na nich goudę, następnie szpinak, a na wierzchu układamy plasterki mozzarelli.
Tak przygotowane ziemniaki wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 20 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj