piątek, 25 maja 2012

Jaja w sosie rzodkiewkowym

Czy jest coś lepszego na imprezach rodzinnych niż jajka w majonezie lub sosie tatarskim? Wydaje mi się, że nie :] Moja propozycja sosu do jajek miała na celu zmniejszenie ilości kalorii w podawanej przystawce. Wyszło przepysznie!

Składniki:
6 jaj
pęczek rzodkiewek
2 łyżki majonezu
2 łyżki chrzanu
2 łyżki jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
szczypiorek
sól, pieprz 

Jaja gotujemy na twardo. Rzodkiewki myjemy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miseczki kolejno dodajemy majonez, chrzan, śmietanę, sok z cytryny, pokrojony szczypiorek i rzodkiewki. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i kosztujemy (do sosu można dodać rzeżuchę). Jajka kroimy na pół, układamy je na talerzu i zalewamy sosem. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj