Obiecane parę postów temu ciasto z cukinii. W smaku jest ono BARDZO czekoladowe, cukinii w ogóle nie czuć, jest wilgotne i idealnie pasuje do kawy :]
Składniki:
120
g miękkiego masła
pół
szklanki oleju
250 g cukru
1 laska wanilii
1 łyżeczka sody
oczyszczonej
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
pół szklanki jogurtu
naturalnego
300 g mąki
pszennej pełnoziarnistej
60 g kakao
2 szklanki
cukinii startej na tarce o dużych oczkach
60 g pokruszonej
gorzkiej czekolady
Polewa
czekoladowa:
100
g gorzkiej czekolady
40 g masła
50 g
pokruszonych orzechów włoskich
Masło ucieramy w mikserze na puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej i
nadal miksujemy. Dodajemy cukier, ziarenka wanilii, sodę, proszek do pieczenia,
sól i znowu mieszamy. Następnie do masy wbijamy kolejno jajka i ponownie
miksujemy. Dodajemy mąkę, kakao i jogurt, mieszamy. Na końcu dodajemy cukinię i
pokruszoną czekoladę, delikatnie łączymy wszystko z masą.
Gotową masę przekładamy do
tortownicy i pieczemy przez około godzinę w piekarniku o temperaturze 180C.
Polewę
przygotowujemy w kąpieli wodnej. W garnku gotujemy wodę,
wkładamy do niego miseczkę z czekoladą i masłem, wymieszamy aż do uzyskania
polewy. Rozsmarowujemy na wystudzonym cieście i posypujemy orzechami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz