wtorek, 22 maja 2012

Czekoladowe ciasto z cukinii


Obiecane parę postów temu ciasto z cukinii. W smaku jest ono BARDZO czekoladowe, cukinii w ogóle nie czuć, jest wilgotne i idealnie pasuje do kawy :]

Składniki:
120 g miękkiego masła
pół szklanki oleju
250 g cukru
1 laska wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
pół szklanki jogurtu naturalnego
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g kakao
2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach
60 g pokruszonej gorzkiej czekolady

Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
40 g masła
50 g pokruszonych orzechów włoskich

Masło ucieramy w mikserze na  puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej i nadal miksujemy. Dodajemy cukier, ziarenka wanilii, sodę, proszek do pieczenia, sól i znowu mieszamy. Następnie do masy wbijamy kolejno jajka i ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę, kakao i jogurt, mieszamy. Na końcu dodajemy cukinię i pokruszoną czekoladę, delikatnie łączymy wszystko z masą.
Gotową masę przekładamy do tortownicy i pieczemy przez około godzinę w piekarniku o temperaturze 180C.
Polewę przygotowujemy w kąpieli wodnej. W garnku gotujemy wodę, wkładamy do niego miseczkę z czekoladą i masłem, wymieszamy aż do uzyskania polewy. Rozsmarowujemy na wystudzonym cieście i posypujemy orzechami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj