poniedziałek, 7 maja 2012

Piernik na piwie

3 maja razem z mężem i przyjaciółmi uczestniczyliśmy w Pikniku Rycerskim na górze Gromnik. Przed wyjazdem stwierdziłam, że dla osłodzenia życia średniowiecznego upiekę piernika. Tym razem zrobiłam go według nowego przepisu - z dodatkiem jasnego piwa :]

Składniki:
500 g mąki pełnoziarnistej
1 szklanka ciemnego miodu (np. gryczanego)
4 jaja (żółtka oddzielone od białek)
3/4 szklanki cukru
1 szklanka jasnego piwa
1 kostka margaryny
przyprawa do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej
duża garść orzechów i rodzynek

Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy do masy po jednym żółtku i mieszamy. Do masy wlewamy miód i przyprawy, ponownie mieszamy. Kolejno wlewamy piwo, wsypujemy mąkę i bakalie, mieszamy. Na koniec dodajemy pianę ubita z białek i delikatnie łączymy ją z masą.
Piernik przelewamy do dwóch małych keksówek i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj