wtorek, 5 czerwca 2012

Szynka gotowana

Przepis na tą szybką i bardzo łatwą szynkę znalazłam kiedyś na blogu. Wypróbowałam i szczerze polecam!

Składniki:
kawałek szynki kulki (około 700g)
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
majeranek
2 liście laurowe
sól, pieprz
rękaw do pieczenia
sznurek

Mięso myjemy. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z przyprawami w moździerzu. Następnie dokładnie nacieramy nimi mięso. Wkładamy mięso do foliowego rękawa szczelnie zamykając końce (bardzo ważne jest żeby podczas gotowania woda nie dostała się do środka). Następnie bardzo mocno i ściśle związujemy sznurkiem pakunek, formując kształt szynki, a jednocześnie pozbywamy się powietrza ze środka. Wkładamy pakunek do garnka z zimną wodą i zaczynamy gotować. Od momentu kiedy woda się zagotuje odmierzamy 10 minut, po tym czasie ściągamy garnek z ognia. Pozostawiamy szynkę w garnku aż woda całkowicie wystygnie (przez kilka godzin). Po tym czasie możemy wyciągnąć pakunek, przeciąż rękaw i cieszyć się smakiem domowej wędliny :]
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz

Drukuj