Składniki na ciasto:
150 g maki
50 g mąki ziemniaczanej
100 g zimnego masła pokrojonego kawałki
100 g cukru
4 żółtka
6 łyżek mleka
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilia
2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 mała puszka masy krówkowej
200 g cukru
4 białka
700 g pokrojonego rabarbaru
Z podanych składników zagniatamy kruche
ciasto i wsadzamy je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, podsypując
blat mąką. Delikatnie przekładamy ciasto do blaszki na tartę. Na spodzie ciasta rozcieramy masę krówkową, a następnie na niej układamy pokrojony rabarbar. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 25 minut.
Z białek ubijamy porządnie sztywną pianę, dosypując
stopniowo cukier. Podpieczone ciasto
wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na nie pianę. Ponownie zapiekamy tartę około 30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz