środa, 16 maja 2012

Ciasto z rabarbarem

Miało być ciasto z malinami - wyszło z rabarbarem. Zmieniła się koncepcja ciasta, po tym jak w warzywniaku zobaczyłam piękne, młode łodygi rabarbaru. Rabarbar jest jeszcze jednym smakiem mojego dzieciństwa - u mojej babci na ogródku rósł rabarbar, więc w sezonie często było ciasto z rabarbarem, kompot czy knedle. Niebo w gębie :]

Składniki na ciasto:
150 g maki
50 g mąki ziemniaczanej
100 g zimnego masła pokrojonego kawałki
100 g cukru
4 żółtka
6 łyżek mleka
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilia
2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1 mała puszka masy krówkowej
200 g cukru
4 białka
700 g pokrojonego rabarbaru

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wsadzamy je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, podsypując blat mąką. Delikatnie przekładamy ciasto do blaszki na tartę. Na spodzie ciasta rozcieramy masę krówkową, a następnie na niej układamy pokrojony rabarbar. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 25 minut.
Z białek ubijamy porządnie sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na nie pianę. Ponownie zapiekamy tartę około 30 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj