piątek, 13 grudnia 2013

Szarlotka na ciepło z lodami

Szarlotka na ciepło z lodami - uwielbiam! Znajduję się ona na liście moich TOP 10 ulubionych słodkości. Gorące ciasto + zimne lody, które zaczynają się rozpływać i to wszystko naraz bombarduje nasze kubki smakowe.

Składniki na mus jabłkowy:
1,5 kg jabłek
1/4 szklanki wody
3 łyżki cukru
cynamon 

Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
130 g cukru
3 jajka
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej

Z mąki, margaryny, 1/2 cukru, żółtek, śmietany, proszku do pieczenia i pasty waniliowej ugniatamy ciasto. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wkładamy je do garnka, dodajemy wodę, cukier, cynamon i dusimy, od czasu do czasu mieszając. Kiedy uzyskamy już mus, odstawiamy z ognia i zostawiamy do przestudzenia.
Nastawiamy piekarnik na 180C.
Smarujemy blachę (kwadratową 25x25) masłem.
W misce ubijamy białka jaj. Następnie dodajemy cukier i ponownie ubijamy na sztywną pianę.
Wyciągamy z lodówki 2/3 ciasta. Następnie ścieramy je równomierni na blachę przy pomocy tarki o dużych oczkach. Na cieście rozkładamy mus jabłkowy. Na musie rozsmarowujemy pianę z białek. Następnie wyciągamy z lodówki resztę ciasta i ścieramy je na tarce rozsypując na warstwie białek.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
Ciasto świetnie smakuje na ciepło z lodami i bitą śmietaną :)
Można je później podgrzewać w mikrofalówce przed podaniem.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Zrobiłam wg Twojego przepisu i ciasto wyszło bardzo smaczne!:) polecam:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. UWAGA, za duzo cukru. Pomimo tego, ze dałam go około 3/4 szkl mniej było mega słodkie. Poza tym bardzo pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, chochlik się wdarł, faktycznie dużo za dużo cukru, miało być 130 g!

      Usuń
  3. jak można przygotować albo gdzie kupić taką pastę waniliową



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak kupuję tutaj ->https://www.aledobre.pl/7587,Pasta_z_wanilii_Madagascar_Bourbon_118_g_Nielsen_Massey.html
      Jest dość droga, ale naprawdę się opłaca. Jest bardzo wydajna i starcza na długo :)

      Usuń

Drukuj