niedziela, 22 grudnia 2013

Deser tiramisu z piernikami

Kolejny deser tiramisu na te święta. Zrobiłam go specjalnie na wigilię naszego bractwa rycerskiego, która odbędzie się dzisiaj. Mam nadzieje, że będzie im smakować :)

Składniki:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
300 g pierników bez nadzienia, bez lukru czy czekolady (ja użyłam Katarzynek)
1 szklanka mocnej kawy
50 ml rumu
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
kakao
cynamon

Do kawy wlewamy rum.
Do dużej miski wrzucamy serek mascarpone, śmietanę, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy mikserem wszystkie składniki, aż uzyskamy gładką masę.
Wyciągamy z opakowań pierniki, a następnie każdy po kolei maczamy w kawie (trzeba je trochę w kawie przytrzymać, bo są bardzo suche). Następnie układamy na dnie szklanego naczynia jedną warstwę nasączonych pierników. Na nich rozsmarowujemy 1/2 masy z serka mascarpone. Później powtarzamy czynność: maczamy pierniki, układamy je i przykrywamy masą.
Na koniec całość posypujemy kakao oraz cynamonem. Przykrywamy naczynie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Swietny pomysł na świąteczną wersje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba taka piernikowa wersja :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj