poniedziałek, 23 grudnia 2013

Keks makowy

Piernik jest, teraz czas na ciasto z makiem - kolejny nieodłączny element moich świąt. Pyszny makowy keks na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom makowych specjałów ;)

Składniki:
250 g maku
200 g cukru
6 jajek
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka pasty waniliowej
100 g bakalii (rodzynki, orzechy, figi, morele, śliwki)

Mak parzymy wrzątkiem. Następnie odsączamy go na sitku i mielimy 2 razy w maszynce.
Nastawiamy piekarnik na 200 C.
Żółtka ucieramy z cukrem i pastą waniliową na gładką masę. Następnie dodajemy mak, bułkę tartą, pokrojone drobno bakalie i mieszamy. Z białek ubijamy pianę i następnie delikatnie łączymy je z masą makową.
Przelewamy masę do średniej keksówki i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj