sobota, 21 grudnia 2013

Ciasteczka migdałowe

Szał przedświątecznego gotowania i pieczenia mnie ogarnął. Pierwszy wypiek - migdałowe ciasteczka - bardzo szybkie i proste. Są kruche i niesamowicie aromatyczne. Polecam!

Składniki na ciasteczka:
2 jajka
350 g mielonych migdałów
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao

 Dodatkowo:
cukier puder
60 g białej czekolady
migdały

Nastawiamy piekarnik na 180C.
Wszystkie składniki na ciasteczka wrzucamy do miseczki i miksujemy do uzyskania masy.
Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
Bierzemy odrobinę ciasta, formujemy z niej kulkę, spłaszczamy. Następnie układamy ciastko na papierze do pieczenia i robimy w ciastku wgłębienie placem. Na koniec posypujemy ciastka cukrem pudrem i wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Po upieczeniu wyciągamy ciastka i zostawiamy to przestudzenia. Jak ciastka wystygną, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do każdej dziurki w ciastku wlewamy odrobinę białej czekolady i układamy na niej migdał.
Zostawiamy ciastka, aż czekolada stężeje i następnie pałaszujemy ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj